Tips en richtlijnen voor het onderhoud van uw vorkheftruck - Mascus Netherlands blog

Tips en richtlijnen voor het onderhoud van uw vorkheftruck

0

Een vorkheftruck is een belangrijke steun in elke onderneming waar dingen worden vervoerd in smalle gangpaden of naar hoogte worden gebracht. Vorkheftrucs worden blootgesteld aan hoge lasten en moeten daarom goed worden onderhouden om het gebruik en de levensduur ervan te garanderen of te verlengen. In dit blog geven onze Mascus-experts tips voor het optimaal onderhouden van je vorkheftruck.

Waarom onderhoud zo belangrijk is

Een goed onderhouden en verzorgde machine in een bedrijf is als een Zwitsers uurwerk dat zijn werk doet en doeltreffend wordt gebruikt. Maar dat niet alleen, want het garandeert ook een veilig werkmiddel voor iedereen die de machine onderhoudt. Niet in de laatste plaats omwille van de officiële technische controles, die in elk bedrijf regelmatig worden uitgevoerd, moet u ervoor zorgen dat uw vorkheftruck in perfecte staat verkeert. Als er reparaties moeten worden uitgevoerd, kost u dat niet alleen geld, maar verliest u ook kostbare tijd om een klus te klaren of af te werken.

Dit is hoe effectief onderhoud werkt:

Om ervoor te zorgen dat uw vorkheftruck perfect en gemakkelijk wordt onderhouden, is het nodig om een lijst op te stellen. Daarop noteert u welke punten van onderhoud bijzonder belangrijk zijn, hetzij voor een doeltreffend gebruik van het arbeidsmiddel, hetzij voor de veiligheid van de personen die ermee werken, hetzij om storingen als gevolg van reparaties te voorkomen. Volg deze lijst met regelmatige tussenpozen en controleer de vorkheftruck nauwkeurig op de daar genoemde punten.

Controleer dagelijks of u beschadigingen aan de machine vaststelt, of alle onderdelen soepel en zonder storend geluid lopen, of alle vloeistoffen nog voldoende zijn en kijk naar de stickers van de officiële keuringsinstanties. Deze moeten niet alleen actueel zijn, maar ook leesbaar en op een opvallende plaats op de vorkheftruck zijn aangebracht.

Volg ook de aanbevelingen of specificaties van de fabrikant op. De fabrikant heeft immers de vorkheftruck ontworpen of gebouwd en weet dus wat van belang is om te garanderen dat de heftruck lange tijd gebruikt kan worden en niet voor problemen zorgt. Als er afwijkingen zijn ten opzichte van uw eigen machine, onderneem dan onmiddellijk actie en informeer het serviceteam of een gecertificeerde werkplaats om nog grotere schade of stilstand te voorkomen.

Afhankelijk van het type vorkheftruck is het natuurlijk belangrijk om aandacht te besteden aan de batterij en het laadniveau bij elektrische modellen. Bovendien mogen er geen blootliggende kabels of losse afdekkingen zijn. Deze kunnen niet alleen schade veroorzaken aan de machine zelf, maar ook aan de omgeving van de vorkheftruck als ze eraf vallen, of zelfs ongelukken veroorzaken waarbij mensen betrokken zijn.

Let op de banden

De vorkheftruck is vrijwel de hele dag in beweging, rijdt heen en weer door de gangpaden, stopt, pakt goederen op en rijdt weer op en neer. Dit betekent dat de banden worden blootgesteld aan een hoge mate van spanning. Neem dit niet als vanzelfsprekend aan, maar controleer de banden regelmatig op slijtage, eventuele gaten of scheuren en repareer deze onmiddellijk. Houd er rekening mee dat defecte banden niet alleen de vorkheftruck zelf beschadigen, maar ook de grond of vloer in uw bedrijf.

Regelmatig schoonmaken is cruciaal

Het spreekt vanzelf dat een vorkheftruck vuil of stoffig wordt tijdens het gebruik. Veel werknemers en chauffeurs hebben de neiging zich er niets van aan te trekken, maar het vuil dat zich op de machine verzamelt, mag niet worden onderschat. Daarom moet uw heftruck in ieder geval wekelijks worden schoongemaakt, niet alleen om vuil en andere ophopingen te verwijderen, maar ook om – indien nodig – de filters te vervangen en de radiator te reinigen. Dit kan niet alleen aanzienlijke kosten vermijden in geval van toekomstige schade, maar dient ook ter bescherming van uw werknemers die met de vorkheftruck werken.

<h3>Voorkom dat kleine problemen groter worden</H3>

Zelfs als u uw vorkheftruck regelmatig onderhoudt en schoonmaakt, kunnen er van tijd tot tijd toch kleine problemen ontstaan. Of het nu is dat de remmen verslappen of dat er andere kleine beschadigingen opduiken. Om te voorkomen dat deze groter en dus écht prijzig worden, is het belangrijk om over het juiste personeel te beschikken dat ook met elkaar communiceert en problemen of schade aan de machine kan aanpakken. Een niet goed functionerende of zelfs beschadigde vorkheftruck vergt immers niet alleen veel financiële rompslomp en veroorzaakt bedrijfsonderbrekingen, maar kan in het ergste geval ook een gevaar worden voor de werknemers.

Dus als de vorkheftruck plotseling onnatuurlijke geluiden begint te maken, iets sleept of slipt, dan moet u dat in de gaten houden. Schakel het apparaat onmiddellijk uit en onderzoek het uitgebreid en nauwkeurig.

Zorg dat er op tijd professionals aan boord zijn

Informeer naar de levering van reserveonderdelen en gespecialiseerde monteurs wanneer u koopt of zelfs voordat u beslist. Zorg dat zij tijdig aan boord zijn om u te helpen en als contactpersoon te fungeren, zodat u onmiddellijk iemand bij de hand hebt om vragen aan te stellen of om een reparatie te laten uitvoeren, mocht het ergste gebeuren. Als een monteur gespecialiseerd is in de vorkheftruck die u bezit, kan hij u bovendien waardevolle tips geven over hoe u de heftruck moet onderhouden en verzorgen. Deze klantenservice is in sommige gevallen van onschatbare waarde.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Laat een reactie achter