Boost je bedrijfsproductiviteit met een tweedehands dumper

Boost je bedrijfsproductiviteit met een tweedehands dumper: complete gids

0

Ontdek hoe een tweedehands dumper kopen je bedrijf kan transformeren. Of het nu gaat om het verplaatsen van bouwmateriaal of afval, dumpers zijn onmisbaar in elke vloot. In dit blog vertellen we je alles over de verschillende types en aandrijvingen en leer hoe je de perfecte keuze maakt voor jouw behoeften.

Wat is een dumper?

Een dumper, ook wel bekend als kiepwagen of dumptruck, is een krachtpatser die ontworpen is om diverse materialen te vervoeren. Het maakt niet uit of het gaat om losse of vaste stoffen – met een goed gekozen dumper wordt alles eenvoudiger.

Een dumper is in principe altijd zo gebouwd dat hij aan de voorkant een bak heeft, vaak een container, waarin het materiaal wordt vervoerd. Daarachter zit de bestuurder en de aandrijving, die wordt bediend door elektromotoren, accu’s of handmatig. De dumper zelf is gebouwd op vier wielen, hoewel deze ook kunnen worden vervangen door rupsbanden voor moeilijk terrein. Dit zorgt voor betere grip en optimale rijomstandigheden.

Soorten dumpers

Als je overweegt om een tweedehands dumper te kopen, kun je kiezen uit verschillende modellen. De meest voorkomende zijn de zogenaamde knikdumpers, die erg groot en zwaar zijn. Dankzij hydraulische cilinders kan de dumper worden gekanteld en de lading worden gelost. Knikdumpers bieden een laadvermogen van 10 tot 15 ton en worden daarom vooral gebruikt op bouwterreinen en in de mijnbouw.

Daartegenover staan de starre dumptrucks, die met hun enorme afmetingen en met een wieldiameter tot drie meter op de markt scoren. Ze zijn geschikt voor zwaar terrein en wanneer je bijzonder gewichtintensieve materialen moet vervoeren, zoals stenen of rotsen of bouwpuin. Het laadvermogen van deze voertuigen varieert van 350 tot 400 ton, hoewel hun flexibiliteit vrij beperkt is.

Gebruikte dumptrucks zijn ook verkrijgbaar als vrachtwagenkiepers, wat betekent dat ze zijn uitgerust met spoorrails. Hierdoor kun je ze heel goed gebruiken op oneffen en glad terrein, maar ook in krappe ruimtes. Vergelijkbaar zijn de ondergrondse dumptrucks, die – zoals de naam al zegt – bij voorkeur worden gebruikt in de ondergrondse mijnbouw. Dankzij hun hoge productiecapaciteit en lage transportkosten hebben ze de voorkeur voor ondergrondse mijnbouw in harde steen of voor langdurige werkzaamheden in zachte steen.

Andere vormen van dumpers zijn de zogenaamde semi-trailer einddumpers of kipper trailers of zijdumpers. Ze zijn ook verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten in de vorm van drieassige voertuigen of als zogenaamde vloerdumpers en kunnen worden gebruikt voor zeer specifieke gebruiksomstandigheden.

Hoe werkt een dumper?

Voordat je besluit om te investeren in een gebruikte dumper, moet je precies weten wat hij doet en hoe hij werkt. Dit helpt bij het maken van de juiste keuze die past bij jouw behoeften. Misschien heb je je al afgevraagd hoe de dumper eigenlijk geladen wordt. Er zijn twee manieren om dit te doen:

 • De eerste is om het materiaal met de hand in de bak te kiepen met een schep of vergelijkbaar gereedschap.
 • De tweede manier is door de dumper uit te rusten met een geschikt mechanisme of bepaalde accessoires. Deze omvatten een hydraulische functie van de dumper of een bak die met de dumper is verbonden door middel van een giek. Wanneer de giek wordt bewogen, verzamelt de bak het materiaal en stort het vervolgens in de kiepbak.

Welke functies moet een dumper hebben?

Het is duidelijk dat je precies moet bepalen wat je eisen zijn voordat je een gebruikte dumper koopt. Essentiële functies die de machine moet hebben zijn onder andere:

 • De beweging is autonoom, wat betekent dat je precies moet nagaan op welk terrein je de dumper wilt gebruiken. Want ook al is de motorisering belangrijk, je moet de wendbaarheid en de mogelijke snelheid niet onderschatten. Als de grond zacht is of als de wielen van de dumper erg vuil dreigen te worden, is een model met stevige rubberen rupsbanden of met pendelrollen geschikter.
 • Hoeveel capaciteit is er nodig? Of met andere woorden: hoe groot is de kiepbak of container? Een robuust gebouwde dumper met de juiste container levert een belangrijke bijdrage aan het efficiënt en veilig oplossen van een taak of transport.
 • Technische kenmerken zoals snelheid, veelzijdigheid in gebruik, maar ook stabiliteit op elke ondergrond en precisie in het werk, mogen niet worden onderschat bij de aanschaf van gebruikte dumpers.

Waar je op moet letten bij het kopen van een gebruikte dumper?

Als je eenmaal hebt besloten om een gebruikte dumptruck te kopen, is het belangrijk om de aanbiedingen te controleren en te sorteren. De online verkoop heeft de laatste jaren een sterke groei meegemaakt en biedt talloze voordelen, maar er zijn nog enkele aspecten waar je zeker rekening mee moet houden. Deze omvatten:

 • Betrouwbare verkoper; kom meer te weten over de verkoper, op hun website of dealerpagina’s, en lees beoordelingen van vorige klanten.
 • Bestudeer de geschiedenis van de dumper en let op de onderhoudsgegevens. Zoek uit waar de dumper vandaan komt, of hij regelmatig is onderhouden en welke reparaties er al zijn uitgevoerd. Vooral als je een gebruikte dumper koopt, is deze informatie cruciaal om te kunnen beoordelen hoe onderhoudsvriendelijk het door jou gekozen model eigenlijk is.
 • Bekijk de belangrijkste onderdelen van de dumper, waaronder de signalen en meters, de staat van het interieur, het schilderwerk en de hydraulische hefcilinders. Kijk ook goed naar de motor. Start en beweeg de dumper om eventuele problemen vast te stellen.
 • Materiaal van de bak, waarbij het ook hier weer van doorslaggevend belang is welke goederen je vervoert. Want als dit alleen zand of vuil is, dan volstaat een opbouw van aluminium. Dit heeft als voordeel dat het totale gewicht van je kipper laag blijft. Wil je echter zware materialen zoals stenen, grond of rotsen van de ene plaats naar de andere verplaatsen, dan moet je ervoor zorgen dat je kipper een letterlijk harde kuip heeft.

Wat is een minidumper?

Misschien vind je het handig om een gebruikte minidumper te kopen als je onderzoekt wat je nodig hebt voor een kipper. Met deze voertuigen, die in de voertuiglijsten van fabrikanten ook compacte dumpers of minikippers worden genoemd, kun je eenvoudige materiaalladingen handig en efficiënt vervoeren. Ze lijken veel op traditionele dumpers, maar zijn veel kleiner en compacter in hun ontwerp.

Voordelen van de minidumper

Er zijn talloze argumenten om een minidumper te kopen. Ze zijn heel gemakkelijk te hanteren of te bedienen en kunnen effectief worden verplaatst. Bovendien is hun geluidsniveau erg laag, dit is samen met het feit dat ze door hun compacte afmetingen in kleine of krappe ruimtes kunnen worden verplaatst een groot voordeel.

Veel fabrikanten richten zich ook op het feit dat je een breed scala aan hulpstukken of veelzijdige accessoires op je minidumper kunt bevestigen. Hierdoor kun je de minidumper aanpassen aan de meest uiteenlopende omstandigheden en behoeften, afhankelijk van het toepassingsgebied.

Toepassingsgebieden voor een minidumper

Klein maar machtig! Dat zou het motto van dit compacte voertuig kunnen zijn. Want ook al zijn ze niet bijzonder groot, ze kunnen met gemak zware ladingen verplaatsen en zijn ook nog eens uiterst efficiënt. Dit maakt ze geschikt voor een breed scala aan toepassingen, bijvoorbeeld:

 • Wanneer er graafwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd met een smalle toegang, bijvoorbeeld rond hekken of tussen muren of trappen. Maar ook wanneer er rond obstakels of onder een gebouw moet worden gewerkt, is een minidumper perfect.
 • In de tuinaanleg kan de minidumper zware materialen zoals grind, zand of aarde, maar ook bakstenen en beton, van de ene plek naar de andere verplaatsen. Je profiteert van het kleine formaat, de stille werking en de mogelijkheid om hem te gebruiken bij smalle toegangen.
 • Bij het verwijderen van beton kan de minidumper dankzij de meestal krachtige aandrijving ook zware ladingen goed en veilig transporteren en afvoeren. Je bespaart niet alleen tijd maar ook kracht als je een kruiwagen niet met je eigen handen hoeft te verplaatsen.
 • Bij het bijvullen na een uitgraving, want met de minikipper kun je het puin gemakkelijk van A naar B transporteren en zo zonder veel moeite een uitgegraven gat weer opvullen met grond of ander opvulmateriaal. Het maakt niet uit of dit zwaar is zoals cement of hout of rots, of juist licht en strooiselachtig zoals zand of grind.

De rupsdumper – uitstekende prestaties op ruwe terreinen

Als je veel te doen hebt op ruw terrein, kun je overwegen om een rupsdumper aan te schaffen. Deze is gebouwd als een traditionele dumper, maar heeft doorlopende rubberen rupsbanden. Deze zorgen voor stabiliteit tijdens het rijden zelf, maar bieden ook voordelen voor het werkterrein. De rupsbanden zijn namelijk zeer zacht voor de grond en oefenen slechts een kleine hoeveelheid druk uit op de grond. Dankzij de hogere inherente wrijving bestrijken ze gemakkelijk grote oppervlakken en bieden ze goede tractie.

Een ander kenmerk van kippers op rupsen zijn de dragers, die worden geleverd als robuuste containers. Hiermee kun je allerlei soorten ladingen efficiënt en veilig vervoeren. Onder de dragers zit de hydrauliek, die kan worden gebruikt om de bulkmaterialen te lossen voor het heffen van de ladingen. Afhankelijk van het doel van de operatie en de grootte van de transporter hebben rupsdumpers verschillende bedieningselementen die handmatig worden bediend. Ze bevinden zich meestal direct naast de motoren, die maximale prestaties garanderen.

De toepassingsgebieden voor rupsbandkiepers zijn talrijk en gevarieerd. Bedenk goed welk werk je met de rupsdumper wilt doen als je hem koopt. De meest succesvolle toepassingsgebieden van rupsbandkiepers zijn mijnbouw, maar ook transport op oneffen terrein, wanneer ronde wielen op het voertuig onpraktisch en soms zelfs gevaarlijk zijn. Een populair gebruik is echter ook als ondersteuningsvoertuig voor graafmachines en boortorens. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een toren van een graafmachine moet verplaatsen, dit perfect kan worden gedaan met een rupsdumper dankzij de consistente stabiliteit.

De elektrische dumper – duurzaamheid ontmoet functionaliteit

Het idee van duurzaamheid heeft steeds meer zijn weg gevonden naar de bouwsector, maar ook naar de transportsector. Klanten hechten steeds vaker belang aan milieuoverwegingen en geschikte aandrijftechnologieën in hun wagenpark. Het is dus niet verwonderlijk dat je bij veel fabrikanten ook gebruikte elektrische dumptrucks kunt kopen. Net als de traditionele kipper is deze perfect voor het transport van aarde en andere materialen, los of vast. Je hebt de keuze uit verschillende types of modellen, die meestal verschillen in grootte en functionaliteit, maar vooral in prijs. In principe speel je echter op safe en vind je krachtige apparaten in gebruikte elektrische dumpers die handig zijn voor transport op bouwterreinen of in hallen.

De voordelen van elektrische dumpers zijn snel gevonden. Ze zijn natuurlijk emissievrij en kunnen gebruikt worden in gesloten ruimtes of hallen of in gevoelige gebieden. Bovendien produceren ze slechts een laag geluidsniveau, waardoor ze ook in woonwijken of tussen nabijgelegen gebouwen gebruikt kunnen worden. En last but not least zijn elektrische dumpers ook overtuigend omdat ze eenvoudig te bedienen zijn, omdat ze niet zijn uitgerust met ingewikkelde of complexe mechanismen.

Het is duidelijk dat bij zoveel voordelen ook een aantal nadelen genoemd moeten worden. Als je een elektrische dumper koopt, moet je er rekening mee houden dat de actieradius erg beperkt is. Ze kunnen maar een bepaalde tijd worden gebruikt voordat ze terug moeten naar het laadstation. Je kunt dit nadeel omzeilen als je meerdere accu’s gebruikt, maar de wachttijden voor het wisselen beperken de efficiëntie.

Belangrijke functies van de elektrische dumpers

Als overweegt om een gebruikte elektrische dumper te kopen, profiteer je van talloze belangrijke functies. Dit maakt elke klus niet alleen efficiënt, milieuvriendelijk en comfortabel, maar ook gewoon praktisch. Veel modellen elektrische dumpers hebben vierwielaandrijving, zodat je zelfs op ruw terrein goed en veilig kunt rijden. Een automatische functie is ook erg praktisch, waarmee je elektrische dumper zelfstandig werkt zonder dat je als bestuurder hoeft op te treden.

Tweedehands dumper: een investering die de moeite waard is

De wereld van de dumpers is enorm en biedt je functionele ondersteuning voor veel verschillende activiteiten. Maar omdat alle types en modellen robuust en onderhoudsarm zijn, is het altijd de moeite waard om een kijkje te nemen in het aanbod van gebruikte dumpers. Als u ook zorgvuldig en verstandig te werk gaat, staat niets u in de weg om een gebruikte dumper te kopen die aan uw eisen voldoet en hebt u een belangrijke steun en toeverlaat in uw wagenpark waarvan de investering de moeite waard is.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Laat een reactie achter