De fascinerende geschiedenis van Ford tractoren

De fascinerende geschiedenis van Ford tractoren

0

De Ford tractor, een synoniem van kwaliteit

De tractor is een iconisch landbouwwerktuig. Tractoren werden ontworpen en geperfectioneerd aan het begin van de 20e eeuw en maakten de overgang van traditionele landbouw naar gemechaniseerde landbouw mogelijk. Henry Ford nam deel aan deze revolutie door zijn lef dienstbaar te maken aan innovatie. Vandaag de dag staat het Amerikaanse merk nog steeds synoniem voor kwaliteit. Oudere landbouwtractoren zijn inmiddels verzamelaarsobjecten, terwijl nieuwere modellen landbouwers efficiënt bijstaan bij hun dagelijkse werkzaamheden. In dit blog vertellen we u alles over de fascinerende geschiedenis van Ford tractoren.

Van Fordson naar CNH Global

Henry Ford richtte in 1903 de Ford Motor Company op. Voortbouwend op het succes van de Ford T, breidde hij zijn bedrijf uit met de productie van vrachtwagens en tractoren. Ford hanteerde dezelfde design principes als voor zijn auto’s. Hij produceerde in massa betaalbare voertuigen met een eenvoudig ontwerp. Hij bundelde zijn krachten met zijn zoon (“Ford & Son”) om de tak met de landbouwuitrusting van het familiebedrijf op te richten. De Fordson F, geproduceerd in 1917, was de eerste moderne tractor in de geschiedenis. Deze werd – wegens de grote vraag – onmiddellijk naar Europa geëxporteerd, vooral naar het Verenigd Koninkrijk.

Samenwerking met Harry Ferguson

In 1939 ging Ford samenwerken met Harry Ferguson, een Ierse ondernemer die gespecialiseerd was in de fabricage van accessoires voor landbouwmachines. Dit partnerschap gaf aanleiding tot de beroemde N-serie, met de modellen 2N, 8N en 9N. Deze werd gevolgd door de zeer succesvolle Fordson Major (1945 – 1952) en Fordson Dextra (1958 – 1961) tractoren.

Overnames en fusies

Ford werd hierna geconfronteerd met een steeds fellere concurrentie. Maar Ford had een sterke positie in de markt. De Ford tractoren combineren prestaties en technologie om aan de behoeften van landbouwers te voldoen. Het jaar 1986 werd gekenmerkt door de overname van New Holland. De Ford-New Holland groep werd vervolgens in 1994 door Fiat opgekocht. De fusie met Case IH in 2001 leidde tot de oprichting van CNH Global. Hoewel de naam Ford geleidelijk aan verdwijnt, blijft de beroemde blauwe kleur van de tractoren bestaan.

De verschillende tractormodellen van Ford

De Ford tractorcatalogus is verrassend divers. Een overzicht van enkele series van het merk:

  • De 5000-reeks is nog steeds erg populair in het Verenigd Koninkrijk. Deze serie, die tussen 1964 en 1975 werd geproduceerd, is nu een gevestigde naam op de tweedehandsmarkt. Zowel professionals als liefhebbers waarderen de 4-cilinder dieselmotor en de rijeigenschappen van dit middelgrote model, dat tussen 50 en 75 pk levert.
  • De 10-serie (met modellen als de 5610, 6610, 6710, 7610 of 7710) werd in 1982 geïntroduceerd. Deze serie is het hart van de 4-cilinderreeks. De tractoren van deze serie onderscheiden zich vooral met hun betrouwbaarheid, wendbaarheid en lange levensduur. Met motoren die variëren van 69 tot 98 pk, bieden ze ook wat meer comfort voor de gebruikers met drie niveaus van cabineafwerking.
  • Met de 40-serie (bijvoorbeeld de Ford 6640) heeft Ford zijn kernassortiment van de tussen 1991 en 1995 geproduceerde landbouw- en utiliteitstractoren herzien. Elk model biedt een zuinigere motor en een vernieuwde transmissie.

Hoe vind en koop ik een gebruikte Ford tractor?

De aankoop van een tractor is een grote uitgave. Door te kiezen voor een tweedehands trekker kunt u deze kosten verminderen terwijl u profiteert van kwaliteitsapparatuur. Mascus.nl is een platform gespecialiseerd in gebruikte landbouwmachines. U vindt daar zeker een tweedehands Ford tractor die past bij uw wensen en budget.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Laat een reactie achter