Verkoop van gebruikte bussen op de internationale markt via Mascus: het succesverhaal van Volvo Buses Noorwegen

0

Volvo Buses is een dochteronderneming en bedrijfsonderdeel van de Zweedse autofabrikant Volvo. Sinds 1960 is Volvo Buses marktleider in de verkoop van bussen in Noorwegen, op een korte onderbreking van enkele jaren na. De organisatie bestaat uit 10 medewerkers op het hoofdkantoor, naast de lokale dealers in Noorwegen. De afdeling  voor tweedehands bussen wordt aangestuurd door een team van 2 personen. Zij zijn verantwoordelijk voor de verkoop van de tweedehands bussen, die in hun fabriek in de buurt van de luchthaven van Gardermoen zijn ondergebracht.

De verkoop van nieuwe bussen varieert van jaar tot jaar, met 601 verkochte bussen in 2019 alleen al in Noorwegen. Volvo Buses verwacht in 2020 ongeveer 120 gebruikte bussen te verkopen. De belangrijkste focus van hun bedrijf is altijd de verkoop van nieuwe voertuigen geweest, terwijl het relatief kleine aantal gebruikte bussen werd afgehandeld door hun lokale dealers.

De toenemende handel in nieuwe bussen brengt uitdagingen met zich mee bij  het managen van de tweedehands voorraad

Het aantal nieuwe bussen dat in Noorwegen werd verkocht, is de laatste jaren een gewoonte geworden. Dit dwong Volvo Buses om alternatieven te overwegen voor het verkopen van hun voorraad gebruikte bussen.

‘’Terwijl de verkoop van een aantal bussen of één bus per klant in het verleden de norm was, zien we de laatste tijd minder aankopen maar wel voor een groter aantal bussen tegelijk. En met deze hoge aantallen nieuwe bussen is het tegenwoordig heel gebruikelijk om een terugkoopovereenkomst op te nemen. Daarom neemt ons tweedehands bussenpark toe en vergt het meer inspanning en focus van onze kant om het te managen en door te verkopen. We ontvangen af en toe gebruikte bussen van reguliere dealers, maar de meeste gebruikte bussen bereiken ons via de terugkoopovereenkomsten”, zegt Magnus Gulliksen, Used Sales Manager bij Volvo Buses Noorwegen.

‘’Het besluit om in het najaar van 2018 een overeenkomst te sluiten en een Mascusaccount te creëren, was de natuurlijke volgende stap in onze remarketingstrategie, vanwege de toename van het aantal tweedehands bussen en de noodzaak om tegelijkertijd meer bussen te verkopen en hogere aantallen af te handelen. Daarnaast wilde Volvo Buses Noorwegen ook een groter lokaal en vooral internationaal publiek bereiken’’, vervolgt hij.

Het tweedehands materieelteam van Volvo Buses Noorwegen: (van links naar rechts) Magnus Gulliksen en Johnny Gravseth
Het tweedehands materieelteam van Volvo Buses Noorwegen: (van links naar rechts) Magnus Gulliksen en Johnny Gravseth

Meer kans op de verkoop van onze gebruikte bussen door kwalitatieve advertenties met foto’s en video’s

Het verkoopteam van de gebruikte bussen van Volvo Buses Noorwegen streeft ernaar om alleen hoogwaardige advertenties op Mascus te plaatsen. De machinedetails moeten duidelijk en informatief zijn. Ook erkennen ze het belang van goede foto’s en video’s bij het promoten van hun tweedehands materieel.

‘’Gelukkig maakt Mascus het ons als verkoper gemakkelijk om de kwaliteit van de advertenties te verhogen. Allemaal dankzij een goed doordacht en gedetailleerd advertentieplaatsingssysteem dat op een professionele manier zorgt voor de technische beschrijving en presentatie. We hebben dit meer dan eens meegemaakt – kwalitatief hoogwaardige advertenties worden sneller omgezet in verkoop”, aldus Gulliksen.

Eén van de grote voordelen van adverteren op Mascus is voor Volvo Buses Norway de uitbreiding van hun klantennetwerk buiten Noorwegen en daarmee de toegang krijgen tot markten die ze voorheen niet exploiteerden.

Om een paar voorbeelden op te noemen van de succesvolle internationale handel als gevolg van adverteren op Mascus: 8 bussen, die voorheen als stadsbussen in Lillehammer reden, zijn verkocht aan een klant in hetzelfde gebied in en rondom de Zwarte Zee. 10 hybride bussen uit Trondheim zijn verkocht aan Estland en een zeer speciale combibus (een bus-vrachtwagenmix) is verkocht aan een motorsportliefhebber in Nederland.

In de loop der jaren heeft Mascus nauw samengewerkt met Volvo. Vooral in de truck- en bouwsector, waar zij al meer dan 15 jaar onze klanten zijn.

‘’We hebben af en toe gesprekken gevoerd met Volvo Buses Noorwegen, maar zoals hun vertegenwoordiger Magnus Gulliksen zegt, is de behoefte aan de diensten van Mascus pas de laatste jaren écht duidelijk geworden, vanwege de toenemende hoeveelheid tweedehands bussen. Volvo Buses is een belangrijke klant voor ons, vooral vanwege de kennis en expertise die zij in de bussector hebben en die zij graag met ons delen’’, zegt Erik Rusten, salesmanager voor Mascus Noorwegen.

Volvo is een uiterst waardevolle hulp geweest

De knowhow die Volvo biedt, helpt ons om een betere en efficiëntere dienstverlening op te bouwen. Zowel aan de adverteerderskant via ons advertentieplatform, maar ook voor onze speciale diensten zoals onze Prijs Indicator, Financiële Calculator en Vermogenswaardecurves (de restwaardeberekening voor de financiële sector).

‘’Volvo is van onschatbare waarde geweest bij het begrijpen van de complexe markt voor gebruikte bussen, en al helemaal voor de accu-aangedreven bussen. Dit is kennis die we nodig hebben om onze klanten in de bank- en financiële sector de beste kwaliteitsanalyses te kunnen bieden’’, zegt Johan Lustig, productmanager van Mascus Valuation Services.

‘’Deze samenwerking is een win-win situatie. Wij vergroten onze kennis van de busmarkt en Volvo kan in ruil daarvan profiteren van de Mascus-diensten bij de verkoop van gebruikte bussen op de nationale en internationale markt’’, besluit Erik Rusten, salesmanager voor Mascus Noorwegen.

Vraag en aanbod van tweedehands bussen in tijden van het coronavirus

Als voornamelijk gevolg van de coronaviruspandemie, ligt de belangstelling meer op gebruikte bussen. Dit komt omdat de huidige crisis de productie van nieuwe apparatuur heeft beïnvloed, waardoor kopers op zoek zijn naar kleinere investeringen. Daarnaast zijn er veel klanten die hun busvloot moeten inkrimpen om zich aan te passen aan hun verminderde activiteit en capaciteit. Dit leidt tot een veel groter aanbod van gebruikte bussen dan de vraag hiernaar, waardoor het moeilijk is om eerlijke prijzen voor gebruikte bussen te krijgen.

‘’We hebben zeer lage biedingen gekregen van buitenlandse kopers en worden soms gedwongen om deze biedingen te accepteren, wat echt goede deals betekent voor de kopers. Uiteindelijk neemt hun waarde af met elke dag dat ze geparkeerd staan; afschrijving en opslag zijn duur, en door ze goedkoper te verkopen dan we in eerste instantie wilden, vermijden we mogelijke verliezen.’’

‘’We krijgen wel veel aanvragen voor onze te koop aangeboden gebruikte bussen, maar veel bieders zijn nog niet klaar om écht te kopen. Dit is het gevolg van de moeilijke tijden waarin we ons bevinden. Al met al zijn we tevreden dat we in deze corona-tijden alsnog enige activiteit en interesse zien rond onze gebruikte bussen, in plaats van dat we niets zien. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het bedrijfsleven de achterstand langzaam zal inhalen’’, besluit Magnus Gulliksen van Volvo Buses Noorwegen.

Volvo Buses Noorwegen verkoopt momenteel touringcars, stads- en schoolbussen op Mascus. De prijzen variëren van 123.000 euro voor touringcars die in 2017 zijn geproduceerd, tot 4.900 euro voor oudere schoolbussen die in 2005 zijn geproduceerd.

Het grootste aanbod zwaar gebruikt materieel

Wij zijn de wereldwijde marktplaats voor zwaar materieel. Dagelijks worden er nieuwe wagens en onderdelen voor onder andere bouw, laden en lossen, bosbouw, terreinbeheer, landbouw en transport aangeboden. Met meer dan 400.000 advertenties live, is de kans groot dat u vindt wat u zoekt. U kunt de selectie verfijnen door te filteren op een bepaalde productcategorie, bouwjaar of merk.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Laat een reactie achter