Stel jezelf deze 10 vragen wanneer je een tweedehands tractor wilt kopen

Stel jezelf deze 10 vragen wanneer je een tweedehands tractor wilt kopen

0

Hoewel de aanschaf van een tractor voor veel mensen van het grootste belang is om een landbouwbedrijf effectief te runnen, is het nog steeds een van de duurdere aankopen. Een goede oplossing voor dit probleem, is het aanschaffen van een tweedehands tractor. Het kopen of verkopen van tweedehands tractors is makkelijk bij Mascus. Om zeker te zijn van een goede aankoop, kun je jezelf vooraf een paar vragen stellen. We zetten ze voor je op een rij in dit blog.

1. Is de tractor goed onderhouden en is daar bewijs van

Tractoren zijn over het algemeen zo robuust gebouwd dat ze zelfs tweedehands de moeite waard zijn om te kopen. U moet echter wel letten op het onderhoud van de tractor wanneer u een gebruikt model koopt. U kunt ervan uitgaan dat tractoren met gebruiksuren tot 1500 uur zo goed als nieuw zijn. Zelfs een tractor met gebruiksuren tot 3500 uur is nog goed. Hier moet u hooguit rekening houden met kleine reparaties of aanpassingen. Maar, als een tractor 6000 uur of meer heeft gedraaid, is hij zeker verouderd en is het dus extra belangrijk dat deze goed is onderhouden.

2. Hoe goed is het onderhoudsboekje bijgehouden?

In het onderhoudsboekje moeten niet alleen regelmatige inspecties, maar ook eventuele reparaties worden genoteerd. Lees precies welke onderdelen mogelijk al zijn vervangen, wie dat heeft gedaan en of er originele onderdelen zijn teruggeplaatst.

3. In welke staat verkeren de banden?

Als het op banden aankomt, moet u niet alleen naar de spanning en het profiel kijken. Om te bepalen of de tractor in goede algemene conditie is, moet u ook kijken naar de rand van de banden, hun profiel en de ventielen.

4. Hoe verliep de keuring van elektrische onderdelen?

Een gebruikte tractor is slechts zo goed als zijn elektronica. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de airconditioning in de cabine, de ventilatie en de verlichting van het voertuig. Als u voor een technisch nieuwer model wilt gaan, is het ook belangrijk om het netwerk te controleren.

5. De koppeling, versnellingsbak en remmen: werken ze nog goed?

Bij het kopen van een tweedehands landbouwmachine is het voor velen een nadeel dat de koppeling, versnellingsbak en remmen niet meer ongebruikt zijn. Het gaat immers niet alleen om efficiënt te werken, maar ook om dure reparaties en lange stilstandstijden te voorkomen. Daarom is het zinvol de remmen zorgvuldig te controleren en bij het intrappen van het rempedaal na te gaan of dit soepel werkt, of de tractor ook onmiddellijk tot stilstand komt en of er geluiden of iets dergelijks te horen zijn. Rij bijvoorbeeld ook een stukje met de tractor, maak scherpe bochten en kijk goed hoe het voertuig zich gedraagt, hoe de versnelling aangrijpt en hoe de koppeling reageert.

6. Inspecteer de radiator: zijn er afwijkingen aan de radiator en de inhoud hiervan?

Het is duidelijk dat bij een gebruikte tractor, de radiator ook meermaals gebruikt is. We raden het aan om bij de aankoop van een tweedehands tractor ook goed kijken naar dit technische onderdeel, omdat juist hier een verborgen gebrek kan worden gevonden. Kijk naar deuken aan de buitenkant en controller het vloeistofpeil binnenin.

7. Hoe vaak is de olie vervangen en wat is de staat van de verschillende filters?

Voor deze vraag geldt dat de olie voor het eerst moet worden ververst na iets minder dan 50 bedrijfsuren. Om dit goed te kunnen beoordelen, kunt u de olie controleren. Als het zwart is en verbrand ruikt, dan is het veel ouder dan na 50 uur werking. Als er druppels of een grijze waas op het oppervlak te zien zijn, is de olie in contact gekomen met water. En dat is ook geen goed teken.

8. De mythe van de oude tractoren: is het echt de moeite waard om deze te kopen?

Veel mensen denken dat als zij een gebruikte tractor kopen, zij oudere of zelfs afgedankte modellen zullen krijgen. Maar dit hoeft niet het geval te zijn. Bepaal voor uzelf welke eisen u technisch gezien aan de tractor stelt. In principe is het belangrijk dat de tractor een 3-punts hefinrichting heeft en ontworpen is als voorlader (frontlader). Dit zijn de basiselementen van een moderne tractor, die ook als tweedehands voertuig nog heel wat jaren mee gaat!

9. Wat is beter: kopen bij een particulier of bij een dealer?

De dagen van achtertuin-dealers zijn al lang voorbij. Vooral online zijn er talrijke aanbiedingen van gerenommeerde en betrouwbare handelaars. Dit biedt tal van voordelen ten opzichte van particuliere aankopen, waaronder het feit dat de meeste tractoren die daar worden aangeboden, pas zijn onderhouden en geïnspecteerd voordat zij worden geadverteerd.

Het aanbod van dealers in uw regio is meestal ook uitgebreider dan dat van een particuliere verkoper. Dit geeft u een betere kans om precies die tractor te vinden die bij u en uw behoeften past. Besteed aandacht aan de betalings- en leveringsvoorwaarden, die essentiële informatie verschaffen over de betrouwbaarheid.

10. Kan ik een proefrit maken?

Er zijn parallellen bij het kopen van een auto en bij de aankoop van een tweedehands tractor. Dat betekent dat u de tractor niet alleen visueel moet inspecteren, maar er ook een ritje mee moet maken. Maak van de gelegenheid gebruik om verschillende dingen uit te proberen en zorg ervoor dat u zich op uw gemak voelt op de tractor en hem met plezier gebruikt als landbouwvoertuig!

Het grootste aanbod zwaar gebruikt materieel

Mascus is een van de grootste online marktplaatsen voor het kopen en verkopen van gebruikte tractoren. Wij bieden alle grote merken en types van tweedehands trekkers aan zoals Massey FergusonFiatFendt New HollandJohn Deere.

We zijn de wereldwijde marktplaats voor zwaar materieel. Dagelijks worden er nieuwe wagens en onderdelen voor onder andere bouw, laden en lossen, bosbouw, terreinbeheer, landbouw en transport aangeboden. Met meer dan 400.000 advertenties live, is de kans groot dat u vindt wat u zoekt. U kunt de selectie verfijnen door te filteren op een bepaalde productcategorie, bouwjaar of merk.

Benieuwd wat in 2020 de populairste tractormerken waren? Je leest het in ons blog: De populairste merken voor tweedehands tractoren op Mascus in de eerste helft van 2020.

Delen:
FacebookTwitterLinkedIn

Laat een reactie achter